Damızlık alımı devlet desteği

Damızlık Alımı Devlet Desteği Şartları | 2021 |

2021 damızlık edinme devlet yardımı şartları kapsamında, kişinin 18 yaşından büyük olması, damızlık düve yetiştirmek için uygun ahıra sahip olması gerekir. Başvuru için kişinin TC vatandaşı olması ve alınacak hayvanların TÜRKVET sistemine kayıtlı olmaları koşulları sağlanmalıdır. Şartlara uygunluk sağlayanlar, organik kurulum açısından uygun şekilde inşa edilmiş olan ahır alanlarında beslemek üzere minimum 20 adet olacak şekilde, Tarım Bakanlığı hayvan sağlığı kriterlerine uygun damızlık hayvan alımı işlemlerini gerçekleştirirler. Hayvan alımları devletçe belirlenmiş olan hayvan alım merkezlerinden sağlanır. Damızlık alımı devlet desteği uygulamasından yararlanmak için hayvan alımı desteği projeleri kapsamında açıklanan illerde ikamet edilmesi gerekir. Yardımdan yararlanmak için gerekli evrakların tamamlanması ardından Tarım Müdürlükleri kapsamlarından taleplerin sunulması sağlanır.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Verilen İller

Damızlık edinme devlet desteği sunulan iller:

  1. Ağrı, Mardin, Batman, Karaman, Erzurum, Hakkari, Elazığ, Iğdır, Kars, Van, Şırnak, Siirt, Konya, Niğde, Aksaray, Kırıkkale,
  2. Sivas, Trabzon, Ordu, Rize, Tokat, Samsun, Gümüşhane, Artvin, Bayburt,
  3. Gaziantep, Kilis, Adıyaman, Ardahan, Tunceli, Bingöl,

Bu il kapsamlarında ikamet eden ve aynı ilde damızlık düve bakımı için uygun ahıra sahip olanlar, gerekli evraklar ile damızlık alımı devlet desteğine başvuru yapma hakkına sahiptirler. Damızlık alım devlet desteklerinin belirli illerde verilmesinin nedeni, bu desteğin sadece Doğu Anadolu, Güney Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Konya Ovası Projesi kapsamlarında sunulmasıdır.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Kimlere Verilir?

Damızlık edinme devlet yardımı sunulanlar:

  1. Devlet memuru veya kamu çalışanı konumunda olmayan,
  2. Daha önce verilen devlet desteklerinden yararlanmamış olan,
  3. Siciller temiz olan,
  4. Maksimum 100 adet damızlık düve alımı için başvuru yapmış olan,
  5. Damızlık devlet desteği alım şartlarına uygunluk taşıyan bireylerdir.

Devlet küçük ve orta ölçekli, organik kurulum şartlarına uygunluk taşıyan ahırların sahiplerine, işlerine büyütmeleri ve ahırlarında bulunan hayvan sayılarını yükseltmeleri amacıyla maddi destek sunar. Tarım ve hayvancılığın geliştirilmesinin amaçlandığı destek kapsamında, en az 20 adet damızlık düve alımı yapılması amacıyla başvuru sağlanır.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Başvuru Evrakları

Damızlık alımı devlet yardımı müracaat belgeleri:

  1. Başvuru yapacak kişinin nüfus cüzdanı aslı ve fotokopisi,
  2. Kişiye ait işletmenin organik olduğunu ifade eden evraklar,
  3. Hayvancılık dalında alınan eğitime dair sertifika belgesi,
  4. Ahırın veya işletmenin kapasite belgesi,
  5. İlgili kurumca iletilen damızlık düve desteği başvuru formunun imzalanmış hali,
  6. TÜRKVET kayıt belgesi,

Bu belgelerin eksiksiz şekilde temin edilmesi ardından müracaatlar sağlanır. TÜRKVET kayıt belgesi, alınacak olan damızlık düvelerin sağlıklı hayvanlar olduklarını belirten evraktır. Yasal yollar ile satışı sağlanan ve veteriner hekimlerce muayeneleri sağlanmış olan damızlık düveler, TÜRKVET sisteminde kayıtlı gözükürler.

Damızlık Alımı Devlet Desteğinde Hayvanlar Nereden Satın Alınır?

Damızlık alımı devlet yardımında hayvan edinilen yerler, Düve Yetiştiriciliği Merkezi, Tarım İşletmesi Genel Müdürlükleri ve Süt Üretici Birliği olarak sıralanırlar. Bu kurumların haricinde damızlık hayvan satışı yapan yerlerden yapılan hayvan alımları için devlet desteklerinden yararlanma hakkı sunulmaz.

Uygulamanın bu yönde yapılmasının sebebi, satın alınan hayvanların sağlıksal uygunluklarının devletçe takip edilmesi sağlamaktır. Diğer yandan Tarım Bakanlığınca belirlenmiş olan TÜRKVET kayıtlı hayvan alımı şartlarına uygunluğun denetlenmesi ve hayvan alıcılarının her hangi bir hastalığa karşı korunmalarının sağlaması açısından, belirlenen kurumlardan hayvan edinme talebinde bulunulması şartı koşulur.

Damızlık alımı devlet desteği ödemsinin sunulma amacı, çiftçilerin organik hayvan yetiştiriciliği alanına teşvik edilmelerdir. Organik kurulum özelliğine sahip olan ahırların inşa edilmesi ve kaliteli kriterlere sahip hayvanların, uygun yemlerin kullanıldığı hayvancılık işletmeleri kapasitelerinde yetiştirilmesi hedeflenir. Bu duruma bağlı olarak devlet destekleri başvuruları kapsamında ahırlara ve hayvancılık işletmelerine ilişkin yasal evraklar talep edilir.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Miktarı Nedir?

Damızlık alımı devlet yardım tutarları:

  1. Yirmi adet damızlık düve alımı için 42 bin TL,
  2. Yirmi beş adet damızlık düve alımı için 52 bin TL,
  3. Otuz adet damızlık düve edinme işlemi için 63 bin TL,
  4. Otuz beş adet damızlık düve satın alma işleminde 73 bin TL,
  5. Kırk tane damızlık düve edinme talebi için 84 bin TL,
  6. Elli adet düve alımı için 105 bin TL,
  7. Elli beş adet düve satın alma işlemi için 115 bin TL
  8. Yüz adet damızlık düve alımında 210 TL,

Bu tutarlar üzerinden hayvan alımı için maddi yardım sağlanır. Kendine ait ahırı bulunan ve organik ahır kurulumu koşullarına uygunluk sağlandığını ifade eden belgeye sahip olanlar, açıklanan devlet desteklerinden yararlanmak için başvuru sağlama hakkına sahiptirler.

\"Damızlık

Damızlık Alımı Devlet Desteği Başvuru Yeri

Damızlık alımı devlet desteği müracaat adresi, başvuru yapacak kişinin ikamet ettiği ilçeye bağlı İlçe Tarım Müdürlüğüdür. Başvuru yapacak adayların yaşadıkları ilçe ile damızlık hayvan yetiştirmek için kullanacakları ahır alanları aynı ilçede yer almalıdır.

18 yaşının üstünde ve damızlık devlet desteği alımında talep edilen evrakları tamamlamış olanlar, İlçe Tarım Müdürlüklerinden başvuru formu doldurma işlemini gerçekleştirmelidirler.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Hesaplaması

Damızlık edinme devlet yardımı hesaplaması, her bir hayvan için temel alınan 7 bin TL yardım ücreti üzerinden gerçekleştirilir. Devlet yardımı ile alınacak olan minimum damızlık hayvan sayısı 20 iken maksimum hayvan alım sayısı ise 100 olarak açıklanmıştır.

En düşük rakam üzerinden 20 hayvan alımı yapacaklar, hayvan başı 7 bin TL’den toplamda 140 bin TL harcama gerçekleştirirler. Devlet desteği kapsamında, hayvan alımı için harcanan maddi tutarların % 30’u kadar yardım ödemesi yapılır. Bu duruma bağlı olarak harcanan 140 bin TL’lik tutarın 42 bin TL’si devlet desteği kapsamında karşılanır. En yüksek rakam üzerinden 100 adet hayvan alacaklar ile toplamda 700 bin TL harcama yaparlar. 700 bin TL hayvan alım harcamalarının ise % 30’luk kısmı için hesaplanan 210 bin TL devlet desteği olarak sunulur.

Devlet desteği hesaplamaları, alınacak toplam hayvan sayısının, bir adet damızlık hayvan için güncel olarak belirlenen 7.000 TL satış rakamı ile çarpılıp, çıkan sonucun % 30’unun alınması işlem adımları ile tamamlanır.

Damızlık Alımı Devlet Desteği Başvurusu Nasıl Yapılır?

Damızlık edinme devlet yardımı müracaatı adımları şu şekilde sıralanırlar:

  1. Başvuru yapacakların ikamet ettikleri ilçede yer alan İlçe Tarım Müdürlüğü kurumuna gitmeleri gerekir.
  2. Kurum çalışanlarına, nüfus cüzdanı, hayvancılık alanına dair eğitim sertifikası, TÜRKVET kayıt belgesi, ahırın işletme kapasitesini ifade eden belge, organik ahır kurulum belgesi, şeklinde sıralanan evrakların teslimi gerçekleştirilir.
  3. Damızlık alımı devlet desteğinden yararlanılacağı belirtilerek, çalışanlarca sunulan ‘’ damızlık devlet desteği alımı başvuru formu’’ kimlik bilgileri ve iletişim bilgileri ile doldurulup, imzalanır.

Formun çalışanlara teslim edilmesinin ardından başvuru aşamaları tamamlanır. Başvuru sonuçları takipleri İlçe Tarım Müdürlüklerinden yapılır. Başvuru ardından devlet desteği için onay alanlar, belirledikleri adette hayvanı satın alırlar. Satın alma işleminde ödenen damızlık alımı devlet desteği, hayvan alım değerin % 30’u kadardır.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir