FAST ve EFT işlemlerinde uygulanacak ücretlerin ne kadar olacağı belirlendi. Bu kapsamda Resmi Gazete\’de EFT ücretlerinde yapılacak değişiklik yayımlandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, ticari müşteriler ve finansal tüketicilerden talep edilecek ücretler konusundaki usul ve esasların belirlendiği tebliğlerde yaptığı bir takım değişiklikler bugün Resmi Gazete\’de yayınlandı ve yürürlüğe girmiş oldu.
Finansal tüketicilerden alınabilecek ücretlere yönelik usul ve esaslar hakkında yapılan tebliğdeki uygulanan değişiklikler kapsamında ek olarak tanımlar bölümüne FAST işlemlerinin karşılığı da eklendi.
Tebliğdeki kıymetli maden ve para transferi işlemleri bölümünde bulunan bir maddede de düzenleme yapılarak eski adı Merkez Bankası Ödeme Sistemleri olan ibare EFT sistemi adıyla yeniden düzenlendi.
2021 Yılında Uygulanacak EFT Ücretleri:
Yeni tebliğde düzenlenen bu madde ile beraber, EFT işlemlerinde uygulanacak ücret, gerçekleştirilen işlem tutarının 1,000 TL ve daha az miktarda olması durumunda internet bankacılığı ve mobil bankacılık uygulamaları aracılığıyla gerçekleştirilen işlemlerle ve düzenli yapılan ödemelerde 1 TL \’yi geçemeyecek. ATM üzerinden yapılan işlemlerde ise bu ücret en fazla 2 Lira olacak. Bir bankadan faklı bir bankaya yapılacak işlemlerde ise bu ücret en fazla 5 Lira olarak uygulanabilecek.
Yapılacak işlem tutarı eğer 1,000 TL ve 50,000 TL arasında ise bu
sınırlar sırası ile 2 TL, 5 TL ve 10 TL olarak uygulanabilecek. İşlem tutarı eğer 50,000 TL \’nin üzerinde olacaksa bu defa ise 25 TL, 50 TL ve 100 TL şeklinde uygulanacak.
EFT sisteminde iki adet farklı zaman dilimi de uygulanacak. Kapanış saatinden 90 dakika önce olmak şartıyla finansal tüketici ve kuruluş arasında bulunan sözleşmedeki geç işlemler ismiyle uygulanan EFT işlemlerinde ise ücret sınırları % 50 artırılarak uygulanabilecek. Havale işlemlerinde ise bu durum, EFT işlemlerinde belirlenen ayrımlara uygun olarak ücretin yarısı oranında uygulanabilecek. Kuruluşlarca yapılan mesajlaşma işlemleri ve uluslararası fon transferi ücretleri ise kuruluş ve finansal tüketici arasında yapılan sözleşme ile belirlenecek.
Ayrıca FAST işlemlerinde alınabilecek ücretin ne kadar olacağı da belirlendi. EFT saatlerinin dışında gerçekleştirilecek FAST işlemleri için uygulanacak ücretlerin % 50 oranında artırılacağı belirtildi.