Eğitim hayatına devam eden gençlerin gerek eğitim harcamaları için gerekse farklı ihtiyaçlarını giderebilmek için zaman zaman nakde gereksinim duydukları aşikar. Bu gibi durumlarda bankalar öğrencilere kredi ve kredi kartı desteği sunabiliyor. Öğrenciye kredi veren bankalar bunu iki şekilde yapabiliyor. Birincisi “eğitim kredisi” diğeri ise küçük çaplı “öğrenci ihtiyaç kredisi”. Öğrenci kredisi hesaplama ve başvuru detaylarını inceleyelim.
Öğrencilerin kredilerin geri ödenmesi hususunda zorlanacaklarını düşünen bankalar, bu şekilde önlem almaktadırlar. Günümüz koşullarında ihtiyacı olan her kesime nakit desteği sunan bankalar, gerekli ön koşullarını esnek tutarak gelir belgesiz kişilere dahi kredi vermektedir.
Üniversite Öğrencisine Kredi: Maddi olarak sıkıntı yaşıyor, üniversite giderlerinizi karşılayamıyorsanız bankalardan ihtiyaç kredisi çekerek aylık eşit taksitler halinde ödeme yapabilirsiniz. Bu konuda üniversite öğrencisine kredi veren bankalar sayıca çoğalmakta ve sektör rekabetine dayalı olarak eğitim amacıyla farklı çerçevelerde kredi imkânları sunulmaktadır.
Halkbank, Şekerbank, QNB Finansbank, Akbank, İş Bankası ve Yapı Kredi Bankası başta olmak üzere birçok bankaya ihtiyaç kredisi başvurusunda bulunabilirsiniz. Bu bankaların öğrenci kredileri genellikle “Eğitim Kredisi” adında düzenlenmekte ve faiz oranları piyasa koşullarına göre uygulanmaktadır.
Ayrıca bu tür ürünlerde belirli bir alt limit ile üst limit bulunmaktadır. Çünkü banka, kredinin geri ödenmesinde bir sıkıntı yaşanmasına karşın birtakım önlemler almaktadır. Kredilerin belirli bir limitle sınırlandırılması da bu önemlerden biridir.
Öğrenciye Faizsiz Kredi: Ülkemizde, öğrenciye faizsiz kredi veren bankalar mevcut değil ancak devlet destekli finanse edilen kampanyalardan yararlanabilirsiniz. Bu kampanyalar için öğrenciye finansman sağlayan kurumlarla görüşebilir ya da bu kurumların güncel duyularını takip edebilirsiniz.
Bunun haricinde katılım bankaları faiz kredi vermektedir (Ziraat Katılım, Albaraka Türk, Vakıf Katılım ve Kuveyt Türk). Fakat söz konusu olan bu bankalarda, öğrencilerin ihtiyaçlarını doğrudan karşılamıyor ve faiz oranı yerine kâr oranı kavramını tercih ederek gelir elde ediyorlar.
Üniversiteye giden öğrenciler aileden uzak yaşam ve eğitim giderleri derken epey paraya ihtiyacı olan bir kesimdir. Artık tamamen kendi başına yaşamaya başladıkları üniversite hayatında öğrenciler tabii ki sabit bir gelirleri olmadığı için belirli sıkıntılar çekebilmektedir. Bu gibi durumlar için bazı bankalar üniversite öğrencileri için kredi vermektedir.
Öğrenciler ihtiyaçları olan parayı bankalardan kolaylıkla çekerek sahip oldukları imkanları genişletebiliyorlar. Bankaların öğrencilere kredi vermesi için tek şartı kredi notlarının iyi olmasıdır. Bu durum dışında herhangi bir gelir belgesi ve kefil gibi şartlar bulunmamaktadır.
Öğrenciye kredi veren bankalar şu şekilde sıralanmaktadır;
Sigortalı bir işte çalıştıkları için gelir belgesine sahip olan tüm bireyler, belirli kriterleri yerine getirdikleri takdirde kolaylıkla bankalardan kredi alabilirler. Ancak öğrenciler herhangi bir gelir belgesine (maaş bordrosu ya da gelir yazısı) sahip olmadıkları için her bankadan kredi kullanamazlar.
Çünkü finans kurumları, verilen kredinin geri dönüşümü olması açısından öncelikle kendilerini garanti altına almaktadırlar. Buna bağlı olarak da her bankaya değil, sadece öğrenciye ihtiyaç kredisi veren bankalara başvuru yaparak gereksinim duyduğunuz finansmanı elde edebilirsiniz.
Özellikle gelir belgesiz kredi sunan bankaların sayısı günümüzde giderek artmaktadır. Bu bankaların öğrencilere özel hazırladıkları kredi paketlerinin şartlarını karşılıyorsanız, zahmetsizce kredi alabilirsiniz.
Ayrıca çoğu banka müşteri sayısında azalma olduğunda ya da yıllık kazançlarında düşme görüldüğünde, dönemsel olarak öğrenci kredileri ile ilgili kampanyalar düzenlemektedir. Bu kampanyalara da başvuru yaparak, okul ve yaşam için gerekli olan harcamalarınıza finansman bulabilirsiniz.
İş Bankası’nın öğrencilere sağladığı kredi imkanları da iki başlıktan oluşuyor. İlki İş Bankası eğitim kredisi ve bir diğeri de bireysel krediler dahilinde öğrencilere ihtiyaç kredisi olanağı. İş Bankası eğitim kredisi 60 aya kadar vade ile aylık yüzde 1,75 faiz oranından sunuluyor. İş Bankası öğrencilere ihtiyaç kredileri kapsamında sağladığı olanaktan yararlanmak için ise öğrencinin bankaya düzenli gelir belgesi ibraz etmesi gerekmekte. İhtiyaç kredisi faiz oranı aylık yüzde 0,89 noktasından başlıyor, geri ödemeler bankaya 60 aya kadar istenilen vadede yapılabiliyor. İş Bankası öğrenci kredisi başvurusu İş Bankası şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Web’den başvuru ve bilgi için tıklayın.
Halk Bankası öğrencilerin gerekli şartları sağladığında ihtiyaç kredilerinden faydalanmalarına olanak tanıyor. Buna ek olarak Halkbank eğitim kredisi uyarınca finansman kullanmak da mümkün. Halkbank eğitim kredisi 100.000 TL’ye kadar çekilebiliyor ve geri ödemeler 60 aya kadar vadelendirilebiliyor. Halk Bankası’nın eğitim kredisi faiz oranı aylık yüzde 0,92’den başlıyor. Eğitim kredisi ayda bir ödemeli olarak kullanılabildiği gibi; 3 ayda bir ödemeli şeklinde de kullanılabilmektedir. Ayrıca 3 ay taksit erteleme de kredi olanakları kapsamında mümkün. Halk Bankası öğrenci kredisi başvurusu Halkbank şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Vakıfbank’ın eğitim kredisinden ve taksitli ihtiyaç kredisinden öğrenciler yararlanabilir. Taksitli ihtiyaç kredisinde aylık yüzde 0,89’dan başlayan faiz oranları ve 60 aya kadar geri ödeme imkanıyla finansman edinilebilmektedir. Vakıfbank Eğitim kredisi başvuruları da bu şartlar altında Vakıfbank şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Ziraat Bankası eğitim kredisi kapsamında öğrencilere aylık yüzde 0,98 faiz oranından başlayan cazip fırsatlarla nakit desteği sağlayabiliyor. Kredi çekmek isteyenler geri ödemelerini 60 aya kadar vadelendirerek yapabiliyorlar. Ziraat Bankası eğitim kredisi öğrenci velilerine sağlandığı gibi; düzenli gelirini bankaya ibraz edebilen öğrencilere de kullandırılıyor.
Ziraat Bankası öğrenci kredisi kapsamında bir başka seçenek daha sunuyor. Vadesiz hesaba tanımlanabilen “Kredili Mevduat Hesabı” öğrenciler için bir ihtiyaç kredisi olarak kullanılabiliyor. Ek hesap, avans hesap ya da eksi hesap olarak da tanımlanabilen kredili mevduat hesabı sayesinde öğrenciler acil ihtiyaçlarını giderip bir sonraki ay bankaya geri ödemelerini gerçekleştirebiliyorlar. Ziraat Bankası öğrenci kredisi başvurusu Ziraat Bankası şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor. Başvuru için Ziraat Bankası ATM’leri, Çağrı Merkezi, internet bankacılığı ve Ziraat Mobil de diğer seçenekler olarak göze çarpıyor.
Web’den başvuru ve bilgi için tıklayın.
Akbank öğrenci kredileri kapsamında; eğitim kredisi ve “artı para” hesabı ile öğrencilere ve ailelerine nakit desteği sunuyor. Akbank eğitim kredisi aylık yüzde 1,09’dan başlayan faiz oranıyla 60 aya kadar vadeli olarak çekilebiliyor. Akbank Artı Para hesabı ise; öğrencinin hesabına tanımlanabiliyor ve öğrenci hesabında para yokken dahi buradan nakit limit kullanabiliyor. Eksi bakiyeye düşen hesaba geri ödeme 1 ay sonra yapılabiliyor. Kullanılan nakit miktarına ve kullanım süresine göre bankaya cüzi faiz ödemesi yapılıyor. Akbank öğrenci kredisi başvurusu Akbank şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Garanti BBVA öğrenciler için ihtiyaç kredisi ve eğitim kredisi imkanını bireysel krediler dahilinde sunmaktadır. Garanti BBVA öğrenci kredisi dahilinde gerekli şartları sağlayan kişiler 60 ay vadeye kadar aylık yüzde 0,99’dan başlayan faiz oranları ile nakit kullanma olanağına sahiptir. Garanti BBVA öğrenci kredisi başvurusu Garanti BBVA şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Yapı Kredi öğrenci kredilerinde iki farklı seçenek sunmaktadır. İlk seçenek bireysel krediler kapsamında gelir belgesini bankaya sunabilen öğrencilere 60 aya kadar vade imkanıyla ihtiyaç kredisi kullandırmak. Bu kapsamda asgari 1.000 TL kredi kullanılabilmektedir. Faiz oranı aylık yüzde 1,09 seviyesinden başlamaktadır. 2. seçenekte Yapı Kredi eğitim kredisi uyarınca “TEST” sistemi ile müşterilerine yardımcı olmaktadır. Yapı Kredi Taksitli Eğitim Sistemi (TEST) adı verilen yöntemle öğrencinin ya da velisinin hesabında nakit bulunmasa dahi okul taksitleri zamanında yapılabiliyor. Bu sayede gecikme ve mağduriyet yaşanmıyor. Geri ödemeler ilgili hesaba bir sonraki ay yapılabiliyor. Yapı Kredi TEST sistemi sadece okul ödemelerinde kullanılabilmektedir. Yapı Kredi öğrenci kredisi başvurusu Yapı Kredi şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Denizbank gençlik bankacılığı ve eğitim kredisi seçenekleri ile öğrencilerin maddi olarak yanında yer alıyor. Denizbank eğitim kredisi; özel okul, özel kurs vb. ödemeleri için de kullanılabiliyor. Faiz oranları aylık yüzde 1,19 seviyesinden başlıyor. Kredi borcu 60 aya kadar bankaya geri ödenebiliyor. Denizbank gençlik bankacılığı kapsamında öğrencilere sunduğu hesaplarda; kredili mevduat hesabı seçeneğiyle de finansman olanağı sunuyor. Denizbank öğrenci kredisi başvurusu Denizbank şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Web’den başvuru ve bilgi için tıklayın.
QNB Finansbank da öğrencilere iki farklı kredi ürünü ile destek sunan bankalar arasında yer alıyor. Banka aylık yüzde 0,84 noktasından başlayan faiz oranlarıyla öğrencilerin tüketici kredisinden yararlanmasına olanak tanıyor. Geri ödemeler 5 yıla kadar aylık ya da 3 aylık taksitler halinde yapılabiliyor. QNB Finansbank öğrenci kredisi uyarınca sağladığı bir diğer kredi ürünü ise “Erasmus kredisi ve Master kredisi”.
Master yapan ya da Erasmus değişim programına katılan öğrenciler için QNB Finansbank Erasmus kredisi + Master kredisi uyarınca; 1 yıllık programa katılanlara 86.000 TL’ye kadar, 2 yıllık programlara katılanlaraysa 130.000 TL’ye kadar nakit edinme fırsatı sunuyor. Geri ödemeler eğitimin tamamlanmasından 1 sene sonra başlıyor. Vade en az 5 yıl olacak şekilde öğrencilere uygun olarak düzenleniyor. QNB Finansbank öğrenci kredisi başvurusu QNB Finansbank şubelerinden; kimlik ya da ehliyet, öğrenci belgesi ve gelir belgesi ile yapılabiliyor.
Şekerbank Öğrenci Kredisi: Şekerbank’ın alt kuruluşu olan Şeker Finans, gelir belgesi olmadan fakat evinizi teminat olarak göstererek eğitim kredisi alabilirsiniz. 120 aya varan vade imkanları ile ihtiyacınız ola kredi miktarını Şeker Finans üzerinden alabilirsiniz.
Yaşam koşullarının giderek zorlaşmasıyla birlikte her ay düzenli bir geliri olmayan öğrenciler, temel gereksinimlerini karşılayabilecek finans desteği aramaktadırlar. Bu nedenle öğrenci kredi çekebilir mi kısaca özetleyelim…
Aslında her banka kredi müşterisine sıcak bakmaktadır ancak üniversite öğrencilerinin acil nakit ihtiyaçlarını krediyle karşılayabilmesi için bazı koşulları yerine getirmesi gereklidir. Finans kurumlarının kendi çalışma politikalarınca belirledikleri bu kriterler, bankadan bankaya değişkenlik gösterebilir.
Fakat tüm kurumların değerlendirme aşamasında dikkate aldıkları ilk kriter, kişinin kredi notudur. Öğrenci kredi çekebilir mi sorusunu, bununla ilişkilendirdiğimizde; başvuru yapan öğrencinin kredi notu finansman verilebilmesi için yeterli seviyedeyse kredi alabilir sonucuna varabiliriz.
Ayrıca gelir belgesi istemeyen bankaların da, eğitim-öğretim alanına yönelik ürünleri bulunduğu için bu bankaların öğrenci kredilerine de başvuru yapabilirsiniz.
Öğrenci kredisi alma şartları, diğer ihtiyaç kredileri için bankaların aradığı şartlar ile hemen hemen aynıdır. Öğrenciye kredi veren bankalar bu şartlara ek olarak kredinin isminden de anlaşılacağı üzere başvuran kişinin “öğrenci” olması ya da bir öğrencinin eğitim harcaması için bu krediye başvurulması gerekmektedir. Öğrenci kredisine başvuracak kişi; eğitim gördüğü kurumdan alacağı “öğrenci belgesi” ile bankalarla eğitim kredisi ya da öğrenci ihtiyaç kredisi doğrultusunda görüşebilir.
24 hatta 36 aya varan vade olanakları ile üniversite öğrencisine kredi veren bankalar, bu başvurularda şahsi ya da maddi teminat alıyorlar. Bu durumda, ailenizi kefil göstererek okul masraflarınız için eğitim kredisi çekebilir, yani öğrenci kredi başvurusu yapabilirsiniz.
Kredi çekmek yerine daha hızlı ve kolay çözüm olan kredi kartı için Öğrenciye Kredi Kartı Veren Bankalar yazımızı okuyabilirsiniz.
Dershane masrafları ortada; son sınıf öğrencilerinin dershane masraflarını karşılamak isteyen veliler, çocuklarının üniversite sınavından sonra ortada kalmalarını istemiyorlar. Bu noktada öğrenciye kredi veren bankalar devreye giriyor.
18 yaşını dolduran herkesin başvurabileceği eğitim kredisini, İş Bankası, Akbank, Yapı Kredi, Ziraat ve HSBC gibi bankalardan alabilirsiniz. KYK’dan kredi ya da burs alan öğrencilerin burs paralarını çektikleri Ziraat Bankası ise, belirli bir burs-kredi geliri olan bu öğrencilere de kredi imkanı sunuyor.
Öğrenci kredisi ya da eğitim kredisi kullanmak isteyen kişiler için 10.000 TL kredi hesaplama tablosu 24 ay vadeli olarak aşağıda bankalara göre tablo halinde verilmiştir.
Faiz Oranı* | Masraflar* | Çekilecek Net Tutar | Taksitler | Toplam Geri Ödeme | |
Garanti BBVA | 0,99 | 120 TL | 9.880 TL | 481,34 TL | 11.552,14 TL |
Vakıfbank | 0,89 | 110 TL | 9.890 TL | 474,55 TL | 11.389,31 TL |
Ziraat Bankası | 0,98 | 100 TL | 9.900 TL | 480,66 TL | 11.535,79 TL |
Halkbank | 0,92 | 95 TL | 9.905 TL | 476,58 TL | 11.438,01 TL |
Yapı Kredi | 1,09 | 115 TL | 9.885 TL | 488,18 TL | 11.716,32 TL |
QNB Finansbank | 0,84 | 105 TL | 9.895 TL | 471,18 TL | 11.308,40 TL |
İş Bankası | 0,89 | 105 TL | 9.895 TL | 474,55 TL | 11.389,31 TL |
Denizbank | 1,19 | 110 TL | 9.890 TL | 495,08 TL | 11.881,83 TL |
Akbank | 1,09 | 115 TL | 9.885 TL | 488,18 TL | 11.716,32 TL |
oglum 18 yaşına 10 gün sonra girecek ssk sı benim firmam tarafından başlatıldı..kredi çekebilecegi banka varmı
Oğlunuza kefil olursanız elbette kredi çekebilir. Ayrıca gelir gösterebilmesi de olumlu etki yaratacaktır.
Ziraat bankadan kredi karttan nakit para çekebiliyor muyum. Önceden teşekkürler
Evet ziraat bankası kredi kartından nakit avans çekebilirsiniz.
Kykdan eğitim kredisi alıyorum ziraat bankasından. Egitiim kredisi alabilirmiyim