Sahte Para Nasıl Anlaşılır?
Özellikle Türkiye’de son yıllarda pek görülmese de sahte para ile ticaret yapanların sayısı gün geçtikçe artıyor. Gerek Türk Lirası üzerinden gerekse diğer para birimleri üzerinden rahatlıkla türetilebilen sahte paralar, gerçeğine olabildiğince uygun üretilmek amacıyla pek çok testten geçiyorlar.
Bu testlerden geçtikten sonra ise sahte paralar kullanıma sunulabiliyor. Ancak; Türk Lirası yenilendikten sonra güvenlik önlemlerini hayli arttırdı ve birden fazla “gerçeklik doğrulama yöntemi” ile Türkiye’de yayıldı.
Bugünkü yazımızda, sizler için sahte para nasıl anlaşılır? Sorusunu cevaplamaya gayret edeceğiz. Siz de, aşağıdaki maddeleri kontrol ederek bir paranın gerçekliğinden şüphe ediyorsanız test etmeye başlayabilirsiniz.
Kağıt Kalitesi
Öncelikle, Türk Lirasının banknotu özeldir ve baskıda kesif, pürüzlü bir çıktı alınmasına özen gösterilmiştir.
Dolayısıyla, kabartmaların, sertliklerin bulunması gereken banknotu olabildiğince detaylı bir biçimde kontrol ederek normal banknottan farklı, kalitesiz olması halinde sahte olduğunu direkt anlayabilirsiniz.
Hologramlı Şerit
Paraların sağ üst tarafında bulunabilen hologramlı şeritler de, sahte banknotu gerçeğinden ayırmanız yönünde iyi bir yöntemdir. Bakıldığında, her banknot farklı açılardan sağ üst köşede “TL” yerine paranın değerini yansıtmalıdır.
Hologram şeritte soruna bugüne kadar rastlanmamıştır ve TL yerine paranın değerinin farklı açılardan görülmediği banknotların sahte olduğu bilinmelidir.
Renk Değiştiren Orta Şerit
Gerçek banknotların ortasında, dikey bir şerit bulunmaktadır ve bu şerit tüm banknotlarda sarı olarak görüntülenebilir. Bu dikey şerit üzerinde genelde “TL” ibaresi yer alır ve bu ibarenin yer almadığı herhangi bir banknot geçersizdir, sahtedir.
Sol Üst Kenarda Birleştirilmiş Görüntü
Sol üst köşedeki para değerinin hem ön yüzde, hem de arka yüzde bulunduğunu görebilirsiniz ancak bunlar “parçalı” biçimde görünürler.
Bu banknotu ışığa tutup yeniden para değerine baktığınızda; bu “parçalı” değerlerin birleştiği rahatlıkla görülebilir. Tam olarak birleşmeyen yahut birleşmenin söz konusu dahi olmadığı banknotlar, geçersiz ve sahtedir.
UV Işınında Parlama Etkisi
Gerçek banknotlar, UV ışınında direkt olarak parlarlar. Dolayısıyla, sürekli para alış verişi yapıyorsanız, elinizde bir UV ışınının olmasına özen gösterin.
Genelde mavi yahut kırmızı renkte “saçak” biçiminde parlama yapan bu paraların parlama yapmaması halinde, sahte olduğunu rahatlıkla anlayabilirsiniz. Özellikle döviz bürolarında bu sebepten muhakkak bir UV ışını makinesi bulunmaktadır.
Mikro – Küçük Yazılar
Paranın genelde bayrak oluşturan yıldız kısımlarında, çok küçük puntolar aracılığıyla paranın değeri ve “TL” ibaresi bulunabilmektedir. Mikro yazıların bulunmadığı paraların sahte olduğunu gözle fark edebilmeniz mümkündür.
Bu sebepten en belirgin sahte para tespit etme yöntemi olarak, bu yöntemin geçtiğimiz yıllarda sahte paralarda neredeyse işlevsizleştiğini ve sahte paralarda da mikro yazıların uygulandığı görülebilir. Bu sebepten önerimiz, bu gözle görülür yöntem yerine, diğer yöntemleri daha fazla denemenizdir.
Kabartma Baskı Kalitesi
Genelde, kabartmalarla dolu olan banknotlar da eskisi kadar kalmadı. Artık günümüzde sadece belli bölgelerde kabartma kullanılıyor. Bunlar, aşağıdaki şekilde listelenebilirler.
- Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası, yazan bölüm.
- Banknotun değeri.
- Atatürk görseli.
Yukarıdaki üç etmen dışında herhangi bir Türk Lirası banknotunda kabartma bulunmamaktadır. Dolayısıyla kontrollerinizde kabartmaya dikkat etmeniz tavsiye edilir.
Kabartmaların fazla yahut eksik olması durumunda paranın sahte olduğu rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Bu yöntem, geçerli ve sıklıkla paranın sahtesinin tespit edilebilmesini sağlayan bir yöntem olarak çokça kullanılır.
Emniyet Şeridi
Paranın içerisinde pek çok güvenlik şeridi olduğu gibi bir de emniyet şeridi bulunmaktadır. Paranın tam ortasında görülebilen bu dikey şerit, genelde ince ve parlak olarak belirlenebilir.
Siz de, sahte para kontrol yöntemlerinde emniyet şeridi araması yapabilirsiniz. Emniyet şeridi içerisinde paranın değerinin yazdığını da unutmamanızda fayda var.