Taşıt Kredisi Ödenmezse Ne Olur?

Taşıt kredisini ödemezseniz

Gerek şehir hayatı gerekse kırsal bölgelerde kişilerin en büyük ihtiyaçları arasında otomobiller gelmektedir. Son yıllarda markaların anlaşmalı oldukları bankalar sayesinde farklı seçenekleri bulunan taşıt kredileri bazı olumsuz durumların oluşmasında taksitlerin ödenmemesi durumu oluşabilmektedir. Bu yazımızda Taşıt kredisi ödenemezse ne olur sorusunun cevabını merak edenler için faydalı olabilecek bir yazı hazırladık.

Taşıt Kredisinde Araçların Üzerine Koyulan Rehin

Bankalar tüketicilere taşıt kredisi verirken araç sahibi ile krediyi kullanacak kişini aynı olmasına dikkat etmektedir. Kredi almadan önce banka tarafından araç ruhsatı üzerinden rehin ve satılamaz koymaktadır. Taksitlerin düzenli ödenmesi durumunda bankalar bu haklarını kullanamazlar. Fakat taksitlerin ödenmemesi durumunda rehin işlemini kendi hakkı olarak kullanarak taşıtı haciz kanalı ile satışa çıkartıp borç tahsilatına gitmektedir.

Kaç Taksit Ödenemezse Taşıt Kredisi Bozulur?

Bu konuda en çok yanlış bilinen konuların arasında özellikle bankaların bilgi eksiği olan müşterileri korkutmak amaçlı baskı kurması sonucun bir taksit ödenmediğinde taşıt kredisinin bozularak aracın direk satışa çıkacağı konusu olmaktadır. Bir taksit ödemediğiniz zaman banka sizinle ilk hafta yazılı ve telefon kanalı ile iletişime geçecektir ve ikinci taksit gelmeden ödemenizi isteyecektir. Aynı şekilde toplam ikinci taksitte ödenmediği zaman banka tekrar iletişime geçerek 30 gün içinde iki taksitinde ödenmesi talebini oluşturacak ve takip konusunu dikkate alacaktır. Eğer ödenmeyen taksit sayısı üçe ulaşması durumunda bankalar ilave 7-10 gün arasında süre verir ve üç taksitin ödenmesini talep ederler. Bu süre içinde taksitler ödenmezse taşıt kredisi dosyası banka avukatlarına gönderilerek haciz işlemlerine başlanır

Taşıt Kredilerinde Haciz İşlemi

Taşıt kredisi ödenemezse ne olur sorusunu soranların merak ettiği nokta burada başlamaktadır. Bankaların kredi verirken koydukların rehin hakkı üç taksit ödemediğiniz zaman kullanılmaktadır. Bu süre içinde banka avukatları kalan borç ve avukatlık masrafları da hesaplanarak aracı haciz kanalı ile satışa çıkartmaktadır. Bu satıştan elde edilecek gelir borcun kapanmasına yetmiyorsa kredi sahibinin başka varlıklarına da haciz hakkı başlayacaktır. Fakat borcun kapanması ya da fazla gelir elde edilmesi durumunda kredi kapatılır ve varsa fazlalık kısım kredi sahibine gere iade edilir. Genelde satışların düşük geçmesinden dolayı krediler kapanmaz ve borç sürekli olarak artmaya devam edecektir.

Yorum bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir